bpntpsse

Modernizacja budynku „Akwarium” (G-330) dla Pomorskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej

Dawny biurowiec Stoczni Gdynia, nazywany przez stoczniowców „akwarium”, przeszedł gruntowną modernizację. Teraz swoje biura urządzają w nim firmy, które działają na postoczniowych terenach. Otwarcie nowych pomieszczeń już w styczniu.

Wykonawcą robót, które trwały blisko rok, była Korporacja Budowlana „Doraco”. Dzięki nim powstały w latach 60. dziesięciopiętrowy budynek dyrekcji Stoczni Gdynia (wcześniej im. Komuny Paryskiej) jest dziś supernowoczesnym biurowcem klasy A o łącznej powierzchni użytkowej 10 tys. m kw.

 

– Obiekt jest już gotowy. Trwają odbiory techniczne, swoje piętra adaptują firmy Crist, Energomontaż i inne, które działają na terenach postoczniowych – powiedziała nam Teresa Kamińska, prezes Pomorskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej, która jest właścicielem nieruchomości.

Na parterze budynku będą: nowoczesne centrum konferencyjne, restauracje oraz sale spotkań i multimedialne, które mają służyć „postoczniowym” firmom. A na wyższych kondygnacjach biura o łącznej powierzchni ponad 6 tys. m kw. Pierwsi najemcy zaczną się tam wprowadzać już w lutym.

Modernizacja budynku to niejedyne inwestycje Pomorskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej na tym terenie. Dzięki współpracy z OPEC do obiektu doprowadzono nową instalację ciepłowniczą, dzięki firmie Energa w krótkim czasie udało się zmodernizować sieć energetyczną i postawić tzw. główny punkt zasilający. A to gwarantuje bezpieczeństwo dostaw energii dla firm tam ulokowanych. Przebudowano też sieć wodno-kanalizacyjną. Wartość wszystkich robót, włącznie z modernizacją biurowca, wyniosła 70 mln zł.

Przypomnijmy, że na terenach postoczniowych zainwestowały już m.in.: stocznia Crist, Stocznia Remontowa „Nauta”, firmy Gafako, Energomontaż, Vistal, Hydromega i HG Solutions.

Od listopada gotowy jest też uchwalony przez radnych miejscowy plan zagospodarowania dla tych terenów, który umożliwi m.in. modernizację sieci dróg na tych terenach i dróg dojazdowych do Śródmieścia.

Obecne inwestycje to kolejny etap rewitalizacji postoczniowych terenów i powstania na ich terenie Bałtyckiego Portu Nowych Technologii.

news

Multicentrum Victoria

Dziś (27.12.12) na budowie Multicentrum Victoria wylano pierwsze metry sześcienne masy betonowej. Trafiły do szalunków na fundamenty przyszłej galerii handlowej, którą gdańska firma Doraco ma wybudować do końca marca 2014 roku.

Prawie nie ma już śladu po zabudowaniach dawnych chojnickich Zakładów Mięsnych. W ich miejscu u zbiegu ulic Derdowskiego i Zielonej pojawiła się wielka dziura w ziemi. Wypełni ją konstrukcja galerii handlowej, którą inwestor Mariusz Sobol nadał imię Victoria. Jesienna pogoda, która niedawno nastała, sprzyja prowadzonym pracom budowlanym. Od listopada 2012 roku realizuje je Korporacja Budowlana Doraco z Gdańska. Firma ta była wykonawcą budowy terminala lotniczego w Gdańsku – Rębiechowie. Koszt robót, które zlecił jej inwestor, to około 110 mln zł netto. Kontrakt obejmuje także wykonanie ciepłociągu, którym może będzie dostarczane do parku wodnego ciepło odzyskane z urządzeń zamontowanych w nowym centrum handlowym.

fnp

Modernizacja i rozbudowa budynku Fundacji na rzecz Nauki Polskiej

Modernizacja budynku opiera się na rewitalizacji już istniejącej substancji budowlanej. Budynek po remoncie będzie się składał – jak dotąd – z czterech kondygnacji: parteru wyposażonego w pomieszczenia konferencyjne oraz dwóch pięter i strychu (który zostanie przekształcony w użytkowy) z przeznaczeniem na biura, w których pracować będzie prawie 60 osób (kubatura powierzchni biurowej to 1527m2). W zmodernizowanym budynku zostanie przywrócony pierwotny, przedwojenny ład elewacji frontowej, z wejściem od strony ulicy, oraz funkcjonować będzie oryginalna lastrykowa klatka schodowa.

Zrewitalizowany budynek zostanie wyposażony w nowoczesne ekologiczne rozwiązania technologiczne, m.in. w system racjonalnego gospodarowania wodą, ściekami i energią elektryczną. O atrakcyjności nieruchomości będzie także stanowić „żywa fasada”, czyli pionowy ogród zainstalowany na frontowej elewacji.

Planowane zakończenie prac: koniec 2013 r.