Remont i adaptacja spichlerza na budynek hotelowy - Gdańsk

Remont i adaptacja spichlerza Nowa Pakownia w Gdańsku na luksusowy hotel typu boutique. Zakres prac obejmował rewitalizację budynku w tym roboty budowlane wykończeniowe, roboty instalacyjne, roboty elewacyjne i kamieniarskie.

 

 

 

 

Spichlerz  „Nowa Pakownia” znajduje się w samym centrum Gdańska przy ul. Szafarnia i jest obiektem wolnostojącym, murowanym, założonym na rzucie prostokąta, bez podpiwniczenia, siedmiokondygnacyjnym (w tym dwie kondygnacje w przestrzeni dachu). Przykryty dachem dwuspadowym o pokryciu dachówką ceramiczna  esówką  o kalenicy równoległej do ul. Szafarnia. We wnętrzu  zachowała się pierwotna konstrukcja, którą tworzą słupy, podciągi oraz belki nośne „nagich” stropów. Elewacje pozostawione w surowej cegle. Okna zwieńczone łękami odcinkowymi, w elewacji wschodniej i zachodniej znajdują się wrota umożliwiające wjazd do wnętrza. Do elewacji wschodniej przylegają wzniesione w XIX wieku parterowe przybudówki bez podpiwniczenia. Hotel posiada 89 miejsc noclegowych a restauracja 223 miejsca konsumpcyjne. W hotelu znajduje się  minibrowar serwujący własne piwo - Brovarnia

 

 

Kubatura: 10 813  m³
Powierzchnia całkowita: 2 922 m2
Powierzchnia zabudowy:  728 m2

Ilość pokoi:  53

Czas realizacji: kwiecień 2006-lipiec 2008