03-Duzy

Na budowie hali zdjęciowej TVP pojawiła się wiecha

Korporacja Budowlana DORACO zakończyła roboty konstrukcyjne przy budowie nowoczesnej hali zdjęciowej dla Telewizji Polskiej. W uroczystości zawieszenia symbolicznej wiechy udział wzięli przedstawiciele inwestora, generalnego wykonawcy oraz podwykonawców. Inwestycja powstaje w Warszawie na terenie głównej siedziby TVP przy ulicy Woronicza 17. Zgodnie z założeniami oddanie gotowego obiektu do użytkowania, realizowanego w systemie „zaprojektuj i wybuduj”, planowane jest w pierwszym kwartale 2024 r.

Korporacja Budowlana DORACO, pełniąca funkcję generalnego wykonawcy, dokonała symbolicznego zawieszenia wiechy na budynku realizowanym na zlecenie Telewizji Polskiej. W uroczystości wzięli udział przedstawiciele inwestora – Telewizji Polskiej wraz z Dyrektorami Działów wspomagających realizację inwestycji, przedstawiciele Biur Projektowych oraz Biura Konstrukcyjnego i osoby z ramienia Korporacji Budowlanej DORACO wraz z podwykonawcami.

„Budowa hali zdjęciowej jest niezwykle ciekawym projektem pod względem inżynierskim, wpisującym się doskonale w nasze kompetencje. Jednym z wyzwań jest zapewnienie idealnej akustyki we wszystkich sześciu powstających modułach zdjęciowych, gdzie prowadzona będzie produkcja telewizyjna. Przestrzenie docelowo będą umożliwiały prowadzenie nagrań i organizację wydarzeń z udziałem nawet 300 osób. Realizacja inwestycji przebiega zgodnie z ustalonym harmonogramem. Zakończyliśmy już roboty konstrukcyjne i przystępujemy do prac wykończeniowych. Oddanie do użytkowania gotowego obiektu planowane jest w pierwszym kwartale 2024 r. – powiedział Wojciech Bróż, Dyrektor Kontraktu, Korporacja Budowlana DORACO.

Realizacja projektu została rozpoczęta w styczniu br. Obiekt osiągnął już swoją docelową wysokość oraz kubaturę. Nowa hala zdjęciowa liczy pięć kondygnacji naziemnych oraz jedną podziemną i będzie miała do dyspozycji łącznie około 21.000 m2 powierzchni.

Do realizacji inwestycji wykorzystanych zostanie łącznie około 16 tys. m3 betonu, co stanowi objętość prawie 6 basenów olimpijskich oraz 2,5 tys. ton stali. Na budowie każdego dnia zaangażowanych jest około 150 pracowników generalnego wykonawcy oraz współpracujących z nim podwykonawców.

Budynek docelowo będzie łączył wiele funkcji. Poza możliwością zaawansowanej produkcji telewizyjnej będzie oferował również strefę relaksu z zieloną oraz małą architekturą umożliwiającą odpoczynek dla użytkowników i gości. Uzupełnieniem będą powierzchnie biurowe i socjalne z częścią gastronomiczną, a także garaż podziemny. Przed budynkiem hali zdjęciowej powstanie reprezentacyjna przestrzeń do wykorzystania jako plac miejski, miejsce spotkań czy dodatkowy plan zdjęciowy.

Na placu wydzielona zostanie część tzw. „czerwonego dywanu”, która będzie prowadziła do wejścia głównego hali zdjęciowej. Tak zaaranżowana przestrzeń będzie kontynuowana wewnątrz budynku w formie reprezentacyjnych czerwonych schodów, które staną się znakiem rozpoznawczym budynku. Niespotykanym rozwiązaniem będzie również multimedialny system projekcji audiowizualnej. Strefę eventową hali oraz gastronomiczną obsługiwać będzie system DALI zintegrowany z BMS. Na ostatniej kondygnacji w ramach części wspólnych znajdzie się taras mogący pełnić również rolę studia plenerowego. Pozostałą część dachu stanowić będą tzw. zielone dachy.

 

 

Comments are closed.